Защо е важно да разберем за бременността рано?

Периодът на една бременност е 40 седмици от последния менструален цикъл с възможна вариация от 1-2 седмици. Обикновените тестове могат да бъдат направени едва след като е закъснял менструалният цикъл и са минали няколко дни. Това обаче означава, че от зачеването е възможно да са минали седмици. В тази статия ще разгледаме основните ползи от ранния тест за бременност, който може да бъде направен от 8-ия ден след полов контакт.

Когато трябва да започнете лекарствен курс или да спрете такъв

Някои медицински състояния изискват продължително лечение с медикаменти, които обаче могат да навредят при бременност. Тъй като кръвообращението на плода е свързано с това на майката, тези ефекти неслучайно са описани на всяка една листовка. Някои лекарства, които не са свързани с лечението на хронични заболявания, също може да не са безопасни. Например, някои антибиотици могат да се използват, други не. Има и процедури като рентгена, които включват радиационно облъчване с гама лъчи. То е изключително опасно, тъй като по време на първия триместър се осъществява органогенезата. При рентгенова снимка в най-ранна бременност може да се стигне до тежки увреждания и аномалии или спонтанен аборт.

Бременната трябва да е в добро здраве и понякога това налага назначаването на медикаменти. Не всички лекарства за високо кръвно налягане са безопасни, но затова пък ако е над 140/90 mm Hg, е нужно лекар до определи какви мерки да се предприемат. Редица витамини и добавки също могат да бъдат започнати по предписание.

Позволява на жената да започне да променя стила си на живот

В днешно време знаем колко е важно стилът на живот на бъдещата майка да бъде в синхрон с бременността й, за да се развие нормално плода. Много медицински ползи зависят от ранното откриване, включително социално и емоционално благополучие и избягване на лекарства, облъчване и други зловредни ефекти. Навици като консумиране на алкохол и тютюнопушене е добре да бъдат изключени.

Важни са и емоционалното и психично спокойствие на бременната. Тя трябва да избягва стреса и силните емоции, защото това са фактори, които могат да доведат до спонтанен  аборт или увреждания. Причината се крие в това, че всички наши емоционални състояния имат своето химично проявление в организма и пикът на определени хормони може да е фатален за плода.

При неуспешен опит за контрацепция

Ранните тестове за бременност също могат да бъдат полезни, ако не сте възнамерявали да забременеете, но сте имали неуспешен опит за контрацепция и искате да знаете възможно най-скоро дали сте бременна, за да можете да определите желания от начин за по-нататъшно действие.

Как се прави тест за ранна бременност?

За да се отчете най-точен резултат, тестът трябва се направи с първата сутрешна урина, която обикновено съдържа най-голямо количество от хормона на бременността. Може да се направи с директно уриниране върху теста за около 3 секунди или като тестовата зона се потопи в получената с комплекта чашка. Резултатът е налице след 10 минути, а с теста има и подробни инструкции.