5 причини за нарушено вагинално pH

Рисковете за баланса на киселинността на вагината и образуването на инфекции

Нивото на pH в организма на човека в идеалният случай е равно на седем. За вагината обаче нормата е между 3.8 и 4.5, което се характеризира като умерено кисело. Тази специфична кисела среда служи на жената за естествената хигиена в интимната зона – бактериите по-трудно се закрепят и оцеляват. От тук съвсем логично следва, че нарушаването на специфичната за вагината среда е предпоставка за по-висок риск от заболяване. В живота обаче има много фактори, които могат да нарушат вагиналното pH.

Ето някои от тях:

1. Прекалено почистване

Може би все още има жени, които не знаят това. Вагината е самопочистваща се и не е нужно да се използват препарати като душ-гелове и сапун. Ако измивате често интимната си зона с такива, то има опасност да сте отмили и естествената флора, което повлиява на киселинния баланс. Допустими са интимни гелове, които са щадящи и разработени специално за вагинално измиване, но все пак е добре да тествате, за да разберете как влияят такива продукти на вагиналното pH.

2. Менструация

По време на менструация голямо количество кръв, което има различно ниво на pH минава през вагината и остава на тампон или превръзка за часове. Това е предпоставка за дисбаланс, особено ако хигиенният продукт поради някаква причина не е бил сменен на време. Всякакви промени в менструацията могат да повлияят – най-вече по-обилно менструиране, по-дълга менструация, по-честа менструация. В такива случаи е добре да се направи тест.

3. Секс без предпазни средства

Сексът без предпазни средства може да доведе до дисбаланс във вагиналното pH. Семенната течност има киселинна стойност приблизително 8.0. Освен че може да промени показателя за вагината, спермата може да предизвика растежа на бактерии, които да действат като физиологичен буфер и така сексът без презерватив може сериозно да повиши нивото на pH за повече от 14-15 часа след акта.

4. Лубриканти

Докато сме на темата за секс – някои лубриканти имат pH, което е по-високо от 4.5 и могат да навредят на вагиналния баланс. Внимателно четете листовките на такива продукти, ако се налага да ги използвате, за да сте сигурни, че няма да отворят широко врата за инфекции.

5. Антибиотици

Антибиотичното лечение може да предизвика промени във вагиналното pH и затова е препоръчително след продължителен антибиотичен курс (особено ако е с повече от едно лекарство) да се направи тест. Неслучайно след продължително боледуване и предписания на антибиотик често жените имат инфекция с гъбички. За да избегнете този момент, е добре да проверявате редовно вагиналното си pH.
И още нещо

Как да разбера вагиналното си pH?

Това е един важен въпрос. Вагиналното pH може да бъде проверено в лаборатория или с бърз тест. Ако изберете да направите тест вкъщи, то това изисква да поставите тампон във вагината за няколко секунди. Веднага след това може да сравните цвета му с получена таблица и да разберете резултата. Всеки тест идва с инструкции за употреба.