Най-важните 3 факта за уринарната инфекция

Кога да се тестваме?

Уринарните инфекции са възпаления, най-често причинени от различни бактерии. Те засягат бъбреците, пикочния мехур или пък пикочните пътища, както и уретрата. Най-честите потърпевши за жени, тъй като имат анатомично по-къса уретра, която е по-лесно достъпна за бактерии. Всъщност у нежния пол този тип инфекции са толкова чести, че над 10% от жените получават по една годишно. Втората група с повишен риск са мъжете в късна зрялост, които имат проблеми с простатата. Ето и 5 факта за уринарната инфекция, които е добре да знаете.

  1. Причиняват я чревни бактерии

Естествените чревни бактерии не са толкова естествени за уринарния тракт. Те попадат там по механичен начин – от изпражнения. Това означава най-просто, че е важно, когато се избърсваме с тоалетна хартия след изхождане, да го прави с движение с посока „назад“. Естествено, вторият извод е, че е нужно да сменяме често бельото и други хигиенни продукти. Скоро след сексуален акт е добре да уринирате.

3. Уринарната инфекция може да е симптом на полово предавана инфекция

Известно е, че някои от инфекциите, които се предават при сексуален акт, могат да причинят развитието и на уринарна такава.

Това са болести като херпес и гонорея. Хламидията също може да предизвика уринарна инфекция. Важно е при наличие на единия вид да се тества и за другия, особено при положение, че хламидията в огромен процент от случаите няма симптоми.

Кога да се тестваме?

Статистиката сочи и към факта, че жените, които водят активен сексуален живот, по-често получават уринарна инфекция, а наличието на нов партньор също повишава риска. Менопаузата и някои типове контрацептиви съща влизат в групата на факторите, които определят риска. Това се отнася и до медицински причини, като подтисната имунна система, скорошна хирургична процедура на уринарния тракт или употребата на катетър. 

Възможно е да се правят лабораторни изследвания или да си вземете бърз тест, за да не губите време в път и чакане. Тестът е лесен за използване. Важно е при положителен резултат да се консултирате с лекар, за да може лечението да е правилно.