Кръв в изпражненията: нещо безобидно или сериозна болест?

Не всеки има навика да следи как изглеждат изпражненията му и това е напълно нормално – хората не обичат да ги гледат и дори се гнусят от тях. Често обаче такава проверка може да ни каже много за здравето ни. Един от най-важните симптоми е наличието на кръв. Може да се забележи по тоалетната хартия, по самите екскременти или водата в тоалетната да е леко розова. Трябва обаче да сме наясно, че тя не винаги се вижда – понякога цветът й е тъмен и се слива – когато изпражненията са много тъмни и със силна миризма, това може да е знак, че са смесени с кръв.

За какво е сигнал наличието на кръв при ходене до тоалетна по голяма нужда?

В зависимост от това как изглежда, тя може да е дошла от различни места. Когато кръвта е ярка и светла и може да се забележи по бельото или на тоалетната хартия, става дума за ректално или външно кървене. То се причинява от хемороиди, наранявания или фисури (рани в областта на ануса).

При по-тъмен цвят и смесване с изпражненията или когато не може да се види (защото е черна), но наличието й е доказано с тест, кръвта най-вероятно е от друго по-високо място в храносмилателната система. Част от причините за появата на това специфично кървене включват чревни инфекции или възпалителни заболявания, рак на червата, полипи (малки израстъци, които могат да станат ракови).

Когато има диария, смесена с кръв, това може да е симптом на салмонела или дизентерия – инфекциозни заболявания, за които се изисква сериозно лечение и които са били едни от най-страшните болести в миналото преди напредването на медицината. Дизентерията най-често засяга дебелото черво, а салмонелата – тънкото.

Всички тези болести са сериозни и изискват незабавна медицинска намеса. Ракът на дебелото черво например е един от най-разпространените. Възстановяването обаче е гарантирано в над 90% от случаите, стига да се диагностицира и лекува в ранен етап. Полипите са образувания, които се срещат у 15-20% от хората и често единственият симптом е кръвта в изпражненията, а понякога има и болка в корема. Те могат да се превърнат в рак. Когато се открият на време, те се премахват и след това почти никога не се появяват отново. Ракът на стомаха е придружен от множество симптоми, които могат да варират от подуване до чувство, че храната засяда гърлото, диария или пък запек. Този тип тумор е много опасен и навременното диагностициране е от критична важност.

Бърз тест за кръв в изпражненията

Когато имате съмнения за кръв във фекалиите, е най-добре да не игнорирате ситуацията. Възможно е да отидете в лаборатория или да направите бърз тест вкъщи, ако нямате време да чакате по кабинетите. В комплекта на теста можете да откриете подробни и ясни инструкции, а самото му прилагане е лесно. При положителна проба е нужно да се консултирате с лекар, защото резултатът не е диагноза само по себе си.