Холестерол – добрият и лошият. Кога да се тестваме?

Холестеролът е един от най-често споменаваните фактори, определящи здравето на сърцето. Всъщност всичко е много по сложно. Да започнем от това, че има „добър“ и „лош“. Точно като по филмите с доброто и лошото ченге и двата вида имат позитивна роля, могат са в норма и са нужни за организма. Това е и причината да се произвеждат в самите нас, а не да зависят само от приема на храна.

Когато се говори за здравен риск, обикновено става дума за „лошия“. Ролята на „добрия“, който се нарича високо наситен липопротеин, е да отвежда излишъкът от „лошия“ директно в черния дроб, където се произвежда. Тази функция се изпълнява добре, когато няма прекалено много от „лошия“ холестерол. Той обаче може да се натрупва в прекалено количество и да създава плака по артериите в кръвоносната система. Това може значително да ги стесни и да създаде здравословни проблеми. Един от тях е опасността за тромб, за болка в гърдите и инфаркт. Когато холестеролът се натрупа в други артерии, които не са близо до сърцето, има повишен риск за инсулт или артериални болести.

Рискови фактори

Рисковите фактори за натрупването на вреден холестерол могат да включват наследственост, напредване на възрастта (въпреки, че и младежи могат да имат повишени нива), излишни килограми и затлъстяване. Да се фокусираме на тези, които зависят от самите нас:

Тютюнопушене.

То има унищожителен ефект над холестерола, особено когато е дългогодишен навик. Накратко казано: намалява „добрия“ холестерол и в същото време повишава „лошия“.

Алкохол.

Големите количества алкохол, особено приемани често, е възможно да намалят нивата на „добрия“ холестерол, поне според някои изследвания. Макар че е нужно въпросът да се проучи още, може да се приеме, че алкохолът е вреден в съчетание с останалите рискови фактори.

Кога да се тестваме?

Ако посочените рискови фактори присъстват в живота Ви, би било добре да се изследвате редовно. Това е една добра превенция – при нужда, може да решите да промените хранителните си навици, физическата си активност, да се консултирате с лекар. Тестовете за нивата на холестерол могат да се извършат в клиника. Ако не желаете да чакате по опашки и с дни за резултатите, може да поръчате и бърз тест, който да направите сами вкъщи. В комплекта има инструкции, а тестът изисква просто една капка кръв. За целта към теста има убождащо устройство, като болката е по-малка от тази при ухапване от комар. Към инструкциите е обяснено и как да интерпретирате резултата.