Бърз домашен тест за кръвна захар

Тестването на кръвната захар е важна част от ежедневието на хората заболели от диабет или за хората, чието състояние се влияе пряко от нивото на глюкозата в кръвта им. Дори за здравите хора е препоръчителен периодичен тест на кръвната захар, за видят дали трябва да коригират диетата си, упражненията и начина си на живот.

Медицинската технология напредна достатъчно, че днес е напълно възможно без да отивате специално в клиника, да измерите нивото на глюкозата в кръвта ви в домашна среда с бърз тест за кръвна захар. Защо това е важно и как се прави този бърз тест, останете с нас, за да разберете!

Как действа кръвната глюкоза?

В този момент панкреасът произвежда хормон, наречен инсулин, който помага на кръвната захар да навлезе в клетките в тялото. Освен това той действа като агент подпомагащ тялото ни да съхранява кръвната захар за по-късна употреба. Тъй като клетките използват кръвната захар, нивата на глюкоза и инсулин в кръвта намаляват.

При патологии от типа на диабета, тялото изпитва проблеми с регулирането на глюкозата. Тогава панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или тялото не обработва инсулина ефективно. Поради това количеството захар в кръвта се повишава, а тези по-високи нива вече са вредни за тялото.

Важно е за всеки човек, независимо дали е диабетик или е физически здрав, да поддържа нивата на глюкозата си в рамките на целевия диапазон. При здравите хора кръвната захар на гладно е в границата между 3,9 до 6,1 mmol/L (70 – 110 mg/dL).

При диабетиците обаче, личният лекар или специалистът по диабет е този, които ще изчисли целевия диапазон за кръвната глюкоза въз основа на направени тестове в клинична среда, според възрастта на пациента, типа диабет, начина на живот и други фактори. След като пациентът познава състоянието си по-добре, той може редовно да прави кръвни тестове, които да обновяват информация за процеса на лечение.

Предимствата на бързия тест за кръвна захар

Отмина времето на чакането пред медицинската лаборатория и след това на изчакването за резултатите. Можете сами вкъщи, без допълнителни познания, да направите бърз тест за кръвна захар, като самият тест е познат и с името глюкомер. Достатъчно е да спазите правилото, да не се храните и да ние пиете нищо освен вода за 8-12 часа преди теста и да го направите рано сутрин, когато количеството глюкоза в кръвта е най-ниско.

Извършването на бърз тест за кръвна захар директно помага за определянето нивото на кръвната захар. Благодарение на теста, който можете да се направи от вкъщи или на друго място извън лекарския кабинет, можете да проверите как тялото се отнася спрямо различните храни и как това влияе на кръвната захар.

Така например, болните от диабет ще имат ясна представа за влиянието на лекарствата, които пият и как различните дейности, които вършат през деня, влияят на процеса по лечение. Когато дойде време да се вземат важни решения относно дозировката на лекарствата, упражненията и диетата, бързото измерване на нивото на кръвната захар ще помогне на пациента, на лекуващия лекар и останалата част от семейството.

Също така, спортистите използващи високо енергийни храни, ще могат да следят поведението на тялото си. Така ще разбират да дали трябва да коригират диетата си, упражненията или добавките, които използват за активните тренировки.

Здравите хора, които чувстват неразположение след употреба на различни храни, също могат да се възползват от бързия тест. Като проверяват периодично нивата на глюкозата в кръвта, ще разберат кога кръвната захар е твърде висока или твърде ниска, защото и двете могат да причинят неприятни симптоми и да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Редовното проследяване на кръвната захар може да помогне на хората и техните лични лекари да съставят план за управление на патологии, които са пряко зависими от нивото на глюкозата в кръвта.

Какво представляват бързите тестове за кръвна захар на Labolous

Тестовете на Labolous са от типа на така наречените преносими глюкомери, които анализират капка кръв, взета от върха на пръста. Глюкомерите се доставят в кутийка, която съдържа тестова лента и влагоуловител, стерилни ланцети за убождане на пръста и пластири. Необходимо е да осигурите и хартиена кърпичка, както и часовник, за да направите правилно цялата процедура.

Компанията осигурява най-бърз и лесен начин за мониторинг на кръвна захар чрез тест, който е основан на ензимна реакция. Оцветителите съдържат активни вещества, които реално правят реакцията необходима да се измери кръвната захар. Качественото тестване е възможно само като се спазят всички инструкции зададени на листовката. Когато те са спазени и получите резултат, трябва да знаете, че теста е с много висока прецизност на партидите  <5%.

Относно самата процедура: малък ланцет леко пробожда кожата на пръста, за да вземе кръв, която ще бъде изследвана. Трябва да се образува капка, която да направи контакт на кръвта с оцветителите на тестовата лента; цветът се променя според количеството глюкоза, което се съдържа в кръвта. След това цветът, който виждате се сравнява с референтните стойности върху цветната диаграма, която идва заедно с тестовия комплект.

Тестовата лента показва текущата кръвна захар, само когато процедурата бъде извършена правилно. Всички стъпки по направата на теста са описани подробно в листовката на самия продукт.

Рисковете от теста за кръвна захар са минимални. Просто следвате инструкциите и след като всичко свърши, използваният комплект за еднократна употреба се изхвърля като обикновен отпадък. Единствено има риск да не извършите теста правилно, което няма да доведе до точно измерване. За целта, почистете пръста, който ще убодете и направете теста в проветрена и добре осветена среда, за да сте сигурни във всяка стъпка от изпълнението.

Мониторинг на кръвната захар

Резултати от теста са важни и всеки може да водите дневник за тях що се отнася до споделяне на резултатите с медицински лица. Това е особено важно ако се следят резултатите на хора с диабет. Те биха могли да водят такъв дневник и да качват резултатите на дигитален носител, за да ги споделят с личния си лекар.

Медицинската технология също много напредна и вече се осигуряват бързи тестове с допълнителни функции за хора, които изпитват затруднение. Например аудио инструкции за хора с увредено зрение; предварително заредени тест ленти за хора, които имат затруднения при използване на ръцете си. USB портове за зареждане на информация директно на компютър. Тестът на Labolous е еднократен и няма допълнителни екстри, освен описаното в листовката. Процедурата обаче е достатъчно улеснена всеки да се справи с нея.